改善香港上市公司 ESG 匯報制度的一些思考

Some considerations on improving the ESG reporting system of listed companies in Hong Kong

Research output: Working PapersWorking paper

View graph of relations

Detail(s)

Original languageChinese (Traditional)
Number of pages8
Publication statusPublished - Aug 2021

Publication series

Name香港城市大學香港持續發展研究中心意見書
No.19

Abstract

我們認為,港交所推行ESG匯報制度有助改善企業管治,吸引海外資金流入,鞏固香港的國際金融中心地位。我們透過多個訪談及文本研究發現,港交所在要求董事會於ESG方面負起領導及問責角色的同時,以同一套準則來要求所有上市公司作ESG申報,這套匯報制度或過於籠統。因此,我們建議港交所可考慮按上市公司的業務性質,提出不同的匯報側重點範圍,令上市公司更易適從。此外,港交所也可考慮微調「不遵守就解釋」的用詞,避免上市公司在選擇不申報某項指標時,容易給投資者一種「犯規」的印象。

Bibliographic Note

Information for this record is supplemented by the author(s) concerned.

Citation Format(s)

改善香港上市公司 ESG 匯報制度的一些思考. / 巫麗蘭; 李芝蘭; 鍾兆偉; 陳浩文; 徐俊傑; 李建安.

2021. (香港城市大學香港持續發展研究中心意見書; No. 19).

Research output: Working PapersWorking paper